A tato tendence není typicky pozorována u dětí bez ASD

A tato tendence není typicky pozorována u dětí bez ASD

Tento závěr je však stále předmětem diskusí mezi odborníky.

Nezisková organizace také říká, že většina lidí otrávených fentanylem si neuvědomuje, že drogu požili, protože je často skrytá v jiných látkách, jako je marihuana, extáze nebo oxycontin. A co víc, bezohlední jedinci mohou fentanyl přimíchat i do látek, které osloví děti. To vyvolalo obavy ohledně fentanylu v barvě cukroví a varování před fentanylem v halloweenských cukrovinkách.

Navíc FAF ukazuje, že otrava fentanylem mezi malými dětmi rychle narůstá. Například v letech 2019 až 2021 nezisková organizace říká, že úmrtí mezi dětmi do 14 let rostlo rychleji než úmrtí na fentanyl v jakékoli jiné věkové skupině. Ve stejném období FAF uvádí, že úmrtí související s fentanylem se více než ztrojnásobila u batolat ve věku od jednoho do čtyř let a čtyřnásobně u dětí od pěti do 14 let.

Nebezpečí drog s fentanylem a dalších látek, které způsobují nárůst úmrtí dětí, číhá na sociálních sítích, uvádí organizace Parents Together Action vedená rodiči.

V poradním prohlášení pro rodiče organizace říká: „Rodiče by měli vědět, že drogy se prodávají na všech hlavních platformách sociálních médií, včetně Instagramu, Facebooku, Twitteru, Snapchatu, Pinterestu, TikTok, Discordu a Telegramu, a že smrtelná dávka fentanylu může kontaminovat jakýkoli jiný lék nebo doplněk, včetně produktů vyrobených tak, aby vypadaly jako vitamíny."

Rostoucí fentanylová krize má také mnoho rodičů v náručí, zejména těch, kteří utrpěli tragickou ztrátu dítěte nebo dětí v důsledku otravy fentanylem.

28. února Rebecca Kiesslingová, matka dvou synů, 20letého Caleba a 18letého Kylera – která zemřela 29. července 2020 na otravu fentanylem – svědčila v republikánském Sněmovně vedeném výboru pro vnitřní bezpečnost USA o krizi fentanylu. .

Podle jedné zprávy Kiesslingová ve svém svědectví naléhala na zákonodárce, aby převzali kontrolu nad fentanylovou krizí, a řekla: "Toto je válka. Chovejte se podle toho. Udělejte něco."

Co dělají vládní agentury s fentanylovou krizí?

Podle DEA se nelegální fentanyl vyrábí především v zahraničních tajných laboratořích a pašuje se do USA přes Mexiko.

V únoru Fox News oznámila , že agenti pohraniční hlídky zabavili na hranicích USA od října 2022 více než 465 liber fentanylu – dost k zabití 100 milionů lidí.

Podle prohlášení Bílého domu „USA, zahraniční partneři a průmyslová odvětví [a] ministerstvo financí USA použijí sankce k zacílení globálního dodavatelského řetězce fentanylu, zejména v Mexiku, aby narušily nezákonnou výrobu syntetických opioidů, jako jsou např. fentanyl, který nadále vede k úmrtím z předávkování."

Pro boj s fentanylovou krizí navrhuje FAF označit fentanyl jako zbraň hromadného ničení. Toto označení by umožnilo vládě USA přerušit dodavatelský řetězec léku, aniž by to ovlivnilo dostupnost fentanylu na předpis.

Co mohou rodiče udělat, aby byli děti v bezpečí?

Parents Together Action říká, že rodiče by měli své děti varovat, že „jedna pilulka může zabít“ a že jakákoli látka, která není zakoupena v lékárně, může obsahovat smrtelnou dávku fentanylu.

Oni a DEA také navrhují, aby rodiče omezili používání sociálních médií, zejména u dětí mladších 13 let, které jsou snadno ovlivnitelné online. Kromě toho by rodiče měli zajistit, aby jejich děti věděly, že k nim mohou přijít o pomoc v případě nouze související s drogami.

Nakonec by rodiče a pečovatelé měli zvážit získání Naloxonu, známého také jako Narcan. Tento lék může zvrátit účinky opioidů – včetně fentanylu – a je k dispozici bez lékařského předpisu ve většině lékáren.

V diagnostické studii vědci zjistili, že batolata s PAS věnovala výrazně méně pozornosti dětské řeči a ta, která věnovala nejméně pozornosti, měla také nižší sociální a jazykové schopnosti.

Lidé s kojenci nebo batolaty mají tendenci mluvit se svými dětmi hravým hlasem pomocí vysokých tónů a jednoduchých slov. Tento jev je známý jako rodičovská, mateřská nebo dětská řeč. Také se tomu říká baby talk.

Ačkoli většina mladých lidí na tento vzor řeči dobře reaguje, studie ukázaly , že mnoho dětí s poruchou autistického spektra (ASD) preferuje počítačem generované zvuky před mateřštinou. A tato tendence není typicky pozorována u dětí bez ASD.

Tato zjištění přiměla vědce z Kalifornské lékařské fakulty v San Diegu k otázce, zda by úroveň pozornosti vůči mateřské řeči mohla být použita k diagnostice autismu u batolat.

Aby to vědci dále prozkoumali, provedli diagnostickou studii s použitím 653 batolat ve věku 12 až 20 měsíců s a bez ASD. Jejich výzkum byl zveřejněn 8. února v časopise JAMA Network Open.

Tým nechal mladíky sledovat dvě videa prezentovaná na jedné obrazovce. Na jednom videu byla žena mluvící v mateřštině a na druhém byla vyobrazena nelidská scéna, jako jsou abstraktní tvary nebo rušná dálnice doprovázená elektronickou hudbou.

Tým použil sledování očí podmíněné pohledem, aby určil množství pozornosti, kterou batolata věnovala konkrétní scéně.

Tým zjistil, že batolata bez ASD věnovala pozornost matkám kolem 82 % času. Naproti tomu autistická batolata se věnovala matkám od 0 do 100 % času, což ukazuje na široký rozsah zájmu.

Nicméně podskupina batolat, která věnovala pozornost matkám méně než 30 % času, mohla být přesně diagnostikována autismem. Navíc ti, kteří projevili nejmenší zájem o mateřská videa, měli také slabší sociální a jazykové schopnosti.

Přesto batolata s ASD, která většinu času věnovala pozornost mateřskému videu, měla více sociálních a jazykových schopností. Vědci tvrdí, že to podtrhuje rozmanitost napříč autistickým spektrem.

"Skutečnost, že můžeme spolehlivě identifikovat děti s autismem pomocí tak jednoduchého a rychlého testu sledování očí, je opravdu pozoruhodná," řekla odpovídající autorka Karen Pierce, Ph.D., profesorka neurověd na UC San Diego School of Medicine a spolupracovnice. ředitel Centra excelence pro autismus UC San Diego v tiskové zprávě .

Identifikace autismu v mladém věku je kritická. Podle NIH mají autistické děti, které jsou včas diagnostikovány a dostávají intervence, větší pravděpodobnost výrazného pokroku a pozitivních dlouhodobých účinků než ty, které včasnou diagnózu a intervence nedostanou.

Ačkoli zdravotničtí pracovníci mohou přesně diagnostikovat některé děti před dosažením věku dvou let, obvykle k tomu dochází mnohem později. Přesto existují způsoby chování, které mohou rodiče hledat, aby pomohli identifikovat první známky autismu.

Podle autorů studie "pohled, do kterého batolata projevují neobvykle nízkou úroveň pozornosti vůči matkám, může být přínosný nejen pro včasnou diagnostiku a prognózu ASD, ale také jako možný terapeutický cíl."

Vědci z Rutgers University naznačují, že údaje o mozkových vlnách z rutinního testu sluchu mohou odhalit poruchu autistického spektra (ASD) při narození.

Vzhledem k tomu, že míra autismu stále roste, vědci usilovně pracují na identifikaci příčiny této neurovývojové poruchy. Navíc, protože včasná intervence a léčba jsou pro děti s ASD tak zásadní, výzkumníci také zkoumají způsoby, jak ji co nejdříve diagnostikovat.

Nedávno vědci z Rutgers University možná objevili relativně jednoduchou metodu, jak zjistit autismus u dětí pomocí rutinního testu sluchu.

Výzkum – zveřejněný 14. února v časopise PNAS Nexus – zjistil, že novorozenci s diagnózou autismu po letech měli znatelné zpoždění v reakcích jejich mozku na zvuky během testu Auditory Brainstem Response (ABR).

Test ABR – často používaný ke screeningu novorozenců na ztrátu sluchu – využívá elektrody umístěné na hlavě k záznamu aktivity mozkových vln v reakci na zvuky vydávané sluchátky.

Během experimentů vědci zjistili, že v průměru novorozenci, u kterých byl později diagnostikován autismus, měli v průměru 1,76 milisekundy zpoždění v reakci na zvuk ve srovnání s dětmi, u kterých se nerozvinula ASD.

Podle studie je test ABR běžně podáván novorozencům, kojencům a malým dětem a již obsahuje údaje o signálech mozkových vln. Současné metody statistické analýzy však tato data obvykle zavrhují.

Ale vědcovy nové analýzy zkoumající zpoždění signálu mozkových vln by mohly být přidány k rutinnímu novorozeneckému testování, aby se vytvořil univerzální nástroj pro screening autismu.

Proč je včasná diagnostika autismu důležitá?

Výzkum ukazuje, že včasná diagnostika a léčba pomocí intervencí založených na důkazech mohou významně zlepšit kvalitu života autistických jedinců a jejich rodin.

V současné době mohou zkušení odborníci spolehlivě diagnostikovat ASD ve věku 2 let a někdy i dříve. Většina autistických dětí však obdrží diagnózu až mnohem později, což může mít za následek opožděnou léčbu. Přesto mohou rodiče někdy zaznamenat první známky autismu sledováním chování a jazykových dovedností svého dítěte.

Podle autorů studie analýza zpoždění mozkových vln v testu ABR – jasně detekovatelném při narození – znamená, že brzy může existovat screeningový nástroj, který dokáže odhalit autismus a další neurovývojové poruchy u novorozenců. Pokud výzkumníci vyvinou tento nástroj, mohlo by to vést k velmi včasnému zásahu a léčbě autistických jedinců.

Dva články publikované 13. února v časopise JAMA Internal Medicine zpochybňují proces schvalování léků FDA a požadují větší transparentnost ze strany federální agentury.

První práce – průřezová studie od výzkumníků z Kaiser Permanente v Kalifornii – přezkoumala doporučení týkající se léků vydaná agenturami v Austrálii, Kanadě a Spojeném království od roku 2017 do roku 2020. Tým porovnal všechny léky schválené FDA podle aktivní složky k rozhodnutí. souhrnné zprávy publikované regulátory léčiv a agenturami pro hodnocení zdravotnických technologií (HTA) v těchto třech zemích.

Kromě toho výzkumníci hodnotili shodu souhlasu regulačních orgánů a důvody pro negativní doporučení. Další informace – normadex-official.top .

Contents