Аналіз поеми Івана Франка Мойсей

Письменника особливо хвилювало питання взаємин широких мас з тими політичними силами, які могли б очолити їхні виступи. Мистецький контекст. Геніальний скульптор створив величну постать пророка. Його права рука опирається на скрижалі завіту, а ліва — перебирає пасма довгої бороди.

  • Проте невдовзі передумав і переслідував ізраїльтян до Червоного моря.
  • Франка “Мойсей” Неволя ще ніколи не прикрашала життя, нікому не давала снаги жити та працювати.
  • Метою створення цього сайту було зробити українську літературу доступною для всіх, хто бажає її читати.
  • Франка “Мойсей” Поема І.
  • Бо саме віра породжує силу в боротьбі в тих, що «рвуться весь вік до мети і вмирають на шляху».

Метою створення цього сайту було зробити українську літературу доступною для всіх, хто бажає її читати. Пролог можна поділити на дві частини, співвідносні як теза й антитеза. Авірон сказав, що доля, яку пропонує людям Мойсей, — це доля «того осла», який носить у зав’язаних міхах хліб для інших, а сам залишається голодним. І запропонував поклонитися іншим богам — Ваалу й Астарті.

Презентація ” І.Франко. Поема “Мойсей”.

Шевельов зауважив, що поема “Мойсей” — це “другий “Заповіт” української літератури”. Лідера, який дбає не про власну славу, достаток чи благополуччя, а про свій народ. Поштовхом до створення образу Мойсея була скульптура Мікеланджело — образ біблійного Мойсея, яку побачив І.Франко, перебуваючи в 1904 р. В Італії. Пролог був написаний після закінчення поеми, і в ньому поет закликав сучасників і потомків до духовної єдності.

мойсей гине на порозі нового життя тому що

На жаль, зараз у душі майже кожного з нас хаос. Руйнуються всі моральні, етичні підвалини, миром керують несправедливість і гроші. Люди не хочуть зауважувати… Франка, бо його твори наскрізь пройняті філософськими думками про долю людства та окремих людей, про… Біблійні мотиви у творчості І. Франка Біблія завжди служила джерелом мудрості щодо покаяння, морального самовдосконалення і пізнання істини.

Рекомендуйте цю сторінку своїм друзямчерез соціальні мережі

Відображення прагнення народу до національної самостійності, до волі в поемі “Мойсей” І. Франко – один з тих видатних письменників, у творчості яких знайшли високохудожнє втілення світові теми й мотиви. Він часто звертався до інонаціональних джерел, переосмислюючи їх згідно зі своїми поглядами. Боротьба добра і зла в поемі Івана Франка “Мойсей” Поема “Мойсей” – вершинний твір Івана Франка, окраса і гордість вітчизняної літератури.

Перехід через Червоне море[ред.

Скромно одягнений — він тихий і непомітний, поки мовчить. У своїй убогій хаті сидів І.Франко за столом босий — і плів рибацькі сіті, як бідний апостол. Плів сіті та писав поему «Мойсей». Не знаю, чи попалася риба в його сіті, але душу мою він полонив своєю поемою», – так писав про https://zz.te.ua/osoblyvosti-ta-vidminnosti-operatsiynykh-system-android-ta-ios/ І.Франка Михайло Коцюбинський. Проблема вождя й народу в поемі И. Франка “Мойсей” Геніальний художник слова, учений, суспільний і політичний діяч, И. Франко залишив колосальну спадщину, що є не тільки безсмертним історико-літературним фактом, а й живим явищем нашого сьогодення.