Бурштинові війни: світовий досвід

Численні розкопки Скандинавії, України, Польщі та Прибалтики підтверджують це. Практично в кожній з них можна зустріти найпримітивніші бурштинові вироби. Археологічні розкопки України дають нам можливість https://tvaryny.com/ru/article/2051-samye-populyarnye-igrushki-dlya-vashego-kota знайти бурштинові вироби, яким близько 20 і більше тис. З бурштину роблять різні збільшувальні стекла і лупи, скельця для звичайних окулярів і навіть лінзи, призначені для мікроскопів.

де знайти бурштин

На фоні загального зубожіння громадян така робота на свіжому повітрі для пересічного українського копателя – спосіб заробити грошей, для тих, хто тримає цей бізнес – безмежне збагачення. Лише кілька десятиліть тому на Поліссі бурштином топили печі, сьогодні ж “сонячний камінь” став каменем спотикання і причиною справжнього, часто кривавого, протистояння. Є одне «але» – згідно із законом, про все, що було знайдено у воді чи з-під землі і що може мати історичну цінність, слід повідомляти відповідні служби консервації. У ситуації, коли знахідка має велику історичну цінність, може бути присуджено грошову премію. Вартість виробів із бурштину залежить від виду й типу каменю. Зокрема в ДП «Бурштин України» можна придбати намисто як за 217 грн, так і за майже 14 тисяч грн. Вартість картин і панно – від 130 грн, ікон – від 150 грн.

Поліція провела обшуки за місцем роботи поліцейського і в будинках місцевих жителів, які, як передбачається, причетні до видобутку бурштину. В результаті обшуків було виявлено понад 150 кг каміння бурштину, загальна вартість яких складає близько 2,2 мільйона гривень. Також поліція знайшла доларів і знаряддя для обробки бурштину. Видобуток бурштину обріс у сьогоднішній країні безліччю міфів про свою надприбутковість та надвисоку рентабельність. Сьогодня десятки людей у Києві заявляють про причетність до бурштинової теми, посилаючись на перших осіб держави. Але де-факто немає людини, що продає можливість щодня «качати» бурштин.

Наприкінці 1920-х років вченому прикріпили ярлик «націоналіста», крамольного вченого не раз викликали в ДПУ. Врятувала від ГУЛАГу Тутковського його природна смерть 3 червня 1930 року. Із 1913 року він починає свою викладацьку діяльність в Університеті святого Володимира та обіймає посаду приват-доцента географії, а з 1914 року — професор кафедри географії. У 1911 році Тутковський захистив докторську дисертацію на тему «Викопні пустелі північної півкулі» при Московському університеті.

Янтарна лампа прикрасить собою будь-який інтер’єр, викличе у навколишніх захват. Подібне творіння не залишить байдужим нікого, тому, купити бурштинову лампу є правильним рішенням і вибором для тих, кому важливо показати те, що він цінує того, кому дарує прекрасний виріб. Янтар – неймовірно красивий камінь, з якого можна отримати приголомшливі вироби для самого різного призначення. Складно уявити, але в середні століття, бурштин не особливо цінувався, тому що вважався занадто тендітним і ненадійним матеріалом. Тому, бурштином воліли прикрашати речі, а не виготовляти.

Друг Дорофєєвої розкрив, коли вона насправді вийшла заміж (ФОТО)

Найцікавіші – це насамперед зона біля села Перга (Олевський район), невеликий ареал поблизу села Бараші (Ємільчинський район). До стану промислового розвідане лише Вікторовське родовище (теж Ємільчинський район), яке перебуває на балансі ПАТ “Кварцсамоцвіти”. Вміст бурштину там не просто нерівномірний, він – у вигляді свого роду гнізд. У самому гнізді каменю може бути багато, але якщо трохи відступити – уже нічого. І якщо на родовищах Рівненщини якісь закономірності в розподілі каменю можна встановити, то на Житомирщині таких поки що не виявлено.

Поляки вийшли на легкі заробітки: як у них добувають бурштин і скільки за це платять?

Але ці часи вже давно пішли в минуле, і на сьогоднішній день на полицях ексклюзивних магазинів, можна знайти найрізноманітніші твори з бурштину, зокрема лампи. Камінь прийматиметься цими державними підприємствами за цінами, прив’язаними до Гданської біржі. Нехай це буде 30% від біржової ціни або 35%, щоб враховувати податки, які повинен заплатити підприємець від отриманих сум.

Електронна фінансова піраміда з Росії: нове шахрайство

Тому в Європі бурштин почав вважатися брендом Польщі, в Радянському Союзі – символом балтійських республік, де вироблялася більш витончена «ювелірка». Отже спеціалізація Калінінградщини весь час була – постачання сировини більш професійним спеціалістам – майстрам Польщі та Балтії. Та все ж поодинокі випадки цієї «хвороби» таки є, особливо подалі від кордону, де важче контролювати ситуацію. В минулому році факти незаконного видобутку бурштину фіксували в чотирьох районах, в основному – на торфовищах, в тому числі на території заказника «Спорівський».

Потримайте полум’я пару секунд і потім приберіть в бік, він буде продовжувати горіти. У самого заснування полум’я камінь буде кипіти. Янтар завжди теплий, на відміну від підробок, він наділений високою теплопровідністю. Навіть по виду великі намистини можуть важити від р. Фальшивки з пластмаси і скла, мають менший розмір, але важать набагато більше.

На сьогоднішній день лампою вже нікого не здивуєш. Адже складно уявити будинок або квартиру, де немає настільної лампи або ж нічника, або, хоча б, звичайного світильника. Якщо вони прикрашені шматочками «сонячного каменю», тоді вони стають не тільки красивими і сучасними, але ще і цінними. І мова зараз йде не тільки про вкладення коштів з таку річ. Ще цінність полягає в тому, що подібна лампа незвично прикрашає інтер’єр, створює теплу атмосферу, вносить певну родзинку в навколишнє середовище. Причому, виріб з «сонячних сліз», підійде будь-якого інтер’єру, починаючи від класики і до останнього модерну. З давніх-давен наші пращури дуже шанували дари природи.

Тому можна рекомендувати за прикладом Польщі при використанні бурштину України отримувати бурштинову кислоту та інші продукти хімічної переробки бурштину. Нагнітається під високим напором, розмиває порожню породу, що приховує дорогоцінні камені. “Та щось вони взагалі брати не хочуть, понагліли, не так як раніше. Може того, що миють багато. І багато приїжджих вже миє, – ділиться роздумами пані Надія.

Нелегальність видобутку позбавляє наших бурштиношукачів значних коштів, але вони цим не переймаються. На породу здійснюють гідравлічний тиск і виносять її на поверхню у вигляді пульпи. Потім пульпа потрапляє в спеціальну установку, де її промивають. Промивна вода, у свою чергу, повертається в відстійник, де вдруге очищається і знову використовується. Так, в технологічному процесі використовується оборотно-поворотна вода. Вона служить і для вилучення бурштину, так і для його промивання від піщано-глинистих порід. Бурштин відомий людству протягом декількох тисячоліть.