Війна в інтернеті: як відрізнити фейк новин і не пустити ворога у свій акаунт Мінфін

Тому читати потрібно офіційні джерела інформації, або перевіряти нові факти про коронавірус на них, щоб уникнути фейкової інформації та розвіювати сумніви, міфи. Якщо це сторіз, то зробити додатковий матеріал про те, що попередня інформація не є правдивою. Разом із активними бойовими діями із лютого 2022 року відбувається й широка інформаційна війна, наслідки якої не менш згубні.

як відрізнити фейкові новини

За якістю звуку відрізнити AirPods від фейкової гарнітури майже неможливо. Однак підробку можна легко визначити за кейсом. У перші дні війни чимало користувачів Telegram скаржилися, що в налаштуваннях сторінки їм відображало власне місцезнаходження в Москві, Черкеську та інших російських містах. Це все — справа рук ворога, який через українські профілі веде інформаційну війну проти України. «Як редактор сайту фейкових новин, я рекомендую сайт Stopfake», – зазначив Роман Голубовський. Для цього потрібно зробити скріншот на цікавому моменті відео і перевірити через пошук картинок Google. На даний час світ переживає інтернет глобалізацію, що зумовлює прехід традиційнх масмедіа до нових електронних, так званих онлайн масмедіа.

Створення спецтрибуналу для Росії підтримали 38 держав – ОП

Якщо він постійно дає аналогічні коментарі, але не є професіоналом у певній галузі, не працює у спеціалізованій установі, — це вже привід замислитися. Можна зайти на його сторінку в соціальній мережі, подивитися, про що він писав, про що повідомляв раніше. Ставити собі всі ці запитання — найефективніша зброя, якою можна захистити себе https://prokurorska-pravda.com/ від фейків, — вважає Вікторія Романюк. Ви повинні скептично ставитися до кожної статті новин, відео або публікації в соціальних мережах. Навіть якщо автор є надійним джерелом інформації, зрештою, він лише людина. А це означає, як і решта, він може стати жертвою невірної інформації, неточної статистики або цитат, вирваних з контексту.

ВЛАД ТКАЧЕНКО ПОТРЕБУЄ ДОПОМОГИ

Платформи соціальних мереж зробили свій внесок у це, часто виступаючи як ехо-камери, в яких ці історії отримують набагато більше уваги, ніж будь-коли в доінтернетному світі. А це, своєю чергою, викликає у них хибне почуття довіри. Хоча навіть найрозумніші люди можуть іноді помилятися, підтримання здорового рівня скептицизму й оцінка джерела інформації можуть знизити вашу вразливість до дезінформації. Google Maps допоможе з’ясувати, чи дійсно відео зняли там, де каже автор. А за допомогою зворотного пошуку зображень, які є на низці вебсайтів, можна побачити, чи публікували це відео/фото раніше в інтернеті. Якщо так, це точна ознака того, що його переробили з попередньої події.

Запам’ятайте, що часто ворог спеціально поширює негативні повідомлення, щоб деморалізувати населення та посіяти паніку. Отже, якщо не бачите подію на власні очі та не чуєте пряму мову, не вирвану з контексту, — довіряйте обережно та не вірте на слово. Ну що ж, пройшовши даний тест тепер ви зрозуміли наскільки ви можете відрізнити правду від брехні, ми сподіваємося. Але для цього вислову існує термін який використовується в суспільстві. Насправді більшість масмедіа з рухомими зображеннями є мультимедіа.

Тепер, щоб дізнатися “як надіслати матеріал”, “яка доля вашого матеріалу”, “коли будуть авторські примірники” тощо, потрібно лише заповнити анкету та чекати відповідь на свій е-mail. • координація реакції на кампанії з поширення фейків і обмін досвідом, які заходи з протидії дезінформації є найефективнішими. «Наприклад, це клікбейт, і заголовок спеціально закручений так, щоб ти на нього нажав. Або це якийсь сайт, який відкриваєш і бачиш, що він зроблений непрофесійно.

Дивіться, чи є у постах та новинах посилання на офіційні джерела. Якщо замість них є дані від «інсайдерів» у правоохоронних чи державних структурах, це може бути фейком. Наявність анонімних джерел свідчить не про унікальність інформації, а про її можливу недостовірність. Те саме стосується й повідомлень від експертів. Дуже часто у фейках є посилання на повідомлення організацій чи експертів-аналітиків, яких насправді не існує або вони заангажовані.

Вислів про те, що кому війна, а кому мати рідна — це якраз про таких ділків, які в гонитві за наживою не гребують будь-якими методами. І йдеться не лише про негативні емоції — інколи обнадійливі історії також можуть стати вірусними. Вони підіймають бойовий дух, але ускладнюють розуміння того, що відбувається насправді, й сприяють хаосу.